Πράσινο φως για το γάμο ομοφυλόφιλων στη Γαλλία

blog post 2317Σήμερα η επίσημη ψηφοφορίαΗ Γαλλία θα γίνει σήμερα η 14η χώρα του κόσμου που θεσμοθετεί το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου με την επίσημη ψηφοφορία των βουλευτών.

Η ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία θα διεξαχθεί γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιείται μετά από εβδομάδες θυελλώδους κοινοβουλευτικής συζήτησης και μεγάλων διαδηλώσεων στους δρόμους, πολλές φορές με επεισόδια. Ακόμη και σήμερα, όπως έκαναν την Κυριακή, οπαδοί και αντίπαλοι του σχεδίου θα βγουν στους δρόμους για να ακουστεί η φωνή τους.

Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων καλούν σε μια συγκέντρωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού, για να καταγγείλουν την άνοδο «της ομοφοβίας» και να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις λεσβίες.

Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι μετά από επιθέσεις που είχαν «πολύ πιθανόν ομοφοβικά κίνητρα», ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της αστυνομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε χθες Δευτέρα ένα φάκελο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) κοντά στην Εθνοσυνέλευση, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Διαδηλώσεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έχουν επίσης προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

«Ο νόμος θα ψηφιστεί, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως θα διαδηλώσουμε για να προτείνουμε μια άλλη λύση, αυτή της πολιτικής ένωσης που, αντίθετα από το γάμο, δεν θα είχε συνέπειες στη γονική σχέση», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της συσπείρωσης των αντιπάλων του νόμου Φριζίντ Μπαρζό. Σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση, το Φεβρουάριο (πριν περάσει από τη Γερουσία), το νομοσχέδιο είχε συγκεντρώσει 329 ψήφους έναντι 229.

Στη διαδήλωση των αντιπάλων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οπαδοί της δεξιάς και της ακροδεξιάς μαζί με οικογένειες και καθολικούς νέους. Επεισόδια ξέσπασαν με την αστυνομία μετά τη διάλυσή της.

Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έχουν προειδοποιήσει πως θα καταθέσουν προσφυγή εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Μερικοί έχουν διαβεβαιώσει πως, αν η δεξιά επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει να καταργήσει αυτό το νόμο. Η συσπείρωση των αντιπάλων της μεταρρύθμισης έχει προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 26 Μαΐου.πηγή